C.V De Beeren

 
Geschiedenis
 
 

Home
Programma
Contact.htm
verenigingsinfo.htm
Sponsoren
Prinsen.htm
jeugdprinsen.htm
Carnavalsschlager
geschiedenis C.V. De Beeren

 

Geschiedenis C.V. De Beeren         

 

Dat C.V. de Beeren uit de Heerlense wijk Beersdal het nu al  61 jaar volhouden had niemand bij de oprichting in 1957 kunnen bedenken.
Toch is het uitgekomen  mede door de traditie en de onderlinge verstandhouding hoog in het vaandel te houden.

Oprichting:
Al enkele jaren vierden leden van de spaarclub  in toenmalig café Wijnen aan de Schelsberg in wijk Beersdal in  Heerlen carnaval
Het was een het clubje die samen in 1957  besloten  na het Reihnische  voorbeeld een carnavalsvereniging op te richten
Er werden 11 personen bij elkaar gezocht men zou pakjes maken , een wagen bouwen en zorgen voor mutsen.
Zo gezegd zo gedaan, ook moest er een prins komen, deze werd gevonden in Joep Ravbar die als café prins fungeerde.
Deze carnaval in 1957 was zo goed bevallen dat men besloot de vereniging officieel op te richten, dit gebeurde in november 1957  de vereniging  kreeg de naam C.V. De Beeren  associërend met de wijk ( Beer) sdal.  De prins in 1958 werd nogmaals Joep Ravbar.
Hierna werd besloten de prins het ene jaar uit de wijk Beersdal te kiezen, het andere jaar uit de wijk Huskens-Vrank. 

Verhuizing:
Al snel bleek de ruimte in café Wijnen aan de Schelsberg te klein en ging men op zoek naar een grotere ruimte, deze werd gevonden in het parochiehuis aan de Beersdalweg. Zo werd hier sindsdien ieder jaar  carnaval gevierd in het begin alleen op de zaterdag  maar alweer twee jaar verder werd besloten om 3 dage carnaval te vieren.
Met altijd levende muziek zoals Regento Stars (begeleidingsband van o.a. Bruno Majareck en Silverstars.

 Blijven groeien
De vereniging bleef maar groeien, er kwamen tw dansmarietjes bij en zelf een heuse dansgroep van 7 meisjes.
Deze wilden overal dansen , dus weren er contacten gelegd met verenigingen in Neeroetteren en Eupen
Daar ging men dan met twee volle bussen naar toe.
Als men dan in de zaal aankwam met zoveel personen werd door de plaatselijk vereniging in Eupen gezegd als maar door lopen naar achter, tot men uiteindelijk weer buiten stond. Een geweldige tijd zoals de oudere leden koenen beamen.
Doordat ze bleven groeien werd besloten om in 1966 lid te worden van de BCL 

Optochten:
Van het begin af is met bezig geweest met optochten meegaan, eerst door de Beersdal, daarna door de wijk Huskens en Vrank, het maakte niet uit hoe, in een gek pakje ,op een fiets, op een kindertractor het maakt niet uit.

Later werd het beter georganiseerd, en hield men een optocht door de wijk Huskens-Vrank, nadat deze werd afgebroken ging men vast door de Beersdal op zaterdag. In het begin ging men ook mee in de optocht in Heerlen centrum op zondag, maar deze werd na enkele jaren vervangen door de optocht op de Maandag in stadsdeel Heerlerheide georganiseerd door  C.V. De Bokkeriejesj. 

Overige activiteiten:
Door de jaren heen zijn er veel evenementen georganiseerd, van een gala-avond voor de Bejaarden  waar een avondvullend programma werd gepresenteerd en waar toen al  Beppie Kraft in hoor jonge jaren optrad. Oud- wieverbal, carnavalstreffen, Frühschoppen,  danswedstrijden en Federatiefeesten  we bezochten scholen, ziekhuizen en  bejaardenhuizen . hielden voetbalwedstrijden tussen carnavalsverenigingen,  maar ook weidefeesten, Bull-ryding, rommelmarkten , straatfeesten , ja zelfs De Sterkste man van Beersdal  werd georganiseerd. 

Minder:
Na de bloei in de jaren 60,70, en 80, werd het langzaam wat minder,  overal werd carnaval gevierd in elke wijk en buurt,  dus overal kwamen er  verenigingen bij die het moest hebben van  dezelfde populatie mensen met als gevolg dat er hevige concurrentie was, bij ons gingen de dansmarietjes en dansgroep weg en de raad van elf bleef over. Maar hielden we toch stand. In de jaren 90 en 2000,verdwenen veel verenigingen en bleven de sterkste over waaronder wij.
Door vast te houden aan oude tradities en bouwen op ervaring van de oudere leden, bleven we bestaan.
We werden zelf weer groter, doordat de vrouwen van de leden van de raad zich gingen verenigen in De Beerinnen en besloten elke avond als de raad erop uittrekt mee te gaan in allemaal dezelfde kledij.

In 2008 kregen we een probleem dat er geen exploitant meer was voor het parochiehuis  en zouden we op straat staan.
Gelukkig werden er leden gevonden die vergunning hadden en de schouders eronder wilden zetten, zo werd er besloten het voormalig parochiehuis zelf te huren en tijdens het carnavalsseizoen zelf te exploiteren. Dit doen we nu nog steeds. 

Toekomst:
Zo heeft de vereniging hoogtepunten maar ook dieptepunten meegemaakt, maar is de vereniging altijd blijven bestaan.
 De kracht ligt in het feit dat de vereniging heeft gedraaid op families en vrienden.
Stopte de vader dan ging de zoon verder in de vereniging, en was deze zoon weer te oud droeg hij het over op zijn kinderen.  En zo zal het voorlopig nog wel door gaan zolang de animo hiervoor blijft bestaan.  we ook de traditie hoog houden en het blijven doorgeven op onze kinderen want carnaval is een stuk cultuur in Limburg dat niet verloren mag gaan en dat we altijd moeten blijven steunen. Dus blijven promoten op scholen en kinderen vroeg bekent maken met carnaval  want vakantie is iets voor de zomer. 

Pand:
Nu bestaan we dus al 61 jaar en zijn we nog steeds gehuisvest in het zelfde pand aan de Beersdalweg / Maastraat.
Het pand heeft ook weer een volgende eigenaar gekregen. Deze eigenaar “Pascal Blomen” de zoon van voormalig lid raad van elf  en Prins “Winant Blomen” heeft het pand grondig verbouwt en de naam veranderd in “Buurthuis Beersdal” waardoor men  in het pand voor de komende jaren weer terecht kan voor feesten en partijen en natuurlijk carnaval vieren. 

Op weg:
Wat ons wel een beetje tegen zit is ons ledental dit is toch  naar een dieptepunt gezakt, en zijn we naarstig op zoek naar nieuwe leden die de raad van elf komen versterken. Dus bij het lezen van dit verhaal is hoop ik uw interesse gewekt zodat u zich aanmeld.  Want we zijn langzaam maar zeker op weg naar weer een nieuwe mijlpaal in ons bestaan, nl. het 6 x 11 jubileum. 

Wiel Laurens,  President, Secretaris.